במדינת ישראל יש סוגי אסירים רבים, האסירים שונים אחד מהשני מאוד ברקע ובשאיפות להמשך החיים או אפילו ביכולת להיות כלוא.
לא אחת יש אסירים שמכורים לחומרים אלא ואחרים, אחרים הם עבריינים חוזרים ולא אחת אלה יכלאו, לדוגמה, יחד עם אדם שביצע עבירת הונאה בניירות ערך.
סוגי אנשים שלעולם לא היו נפגשים יחד בשום תנאי ושום שלב בחיים מחוץ לכלא.
מכאן ברור שהחיים בכלא לא פשוטים.
יש לחצים לרוב, ויש כאבים לרוב.
חובה לפנות לשירות בתי הסוהר עוד ועוד פעמים מטעם האסיר למיצוי זכויותיו, כאשר הדבר לא מתקיים לפמרות הפניות – האופציה היא עתירות אסיר.
עתירות אסיר הן אחד הכליים המרכזיים של דיוק שלטונות בתי הכלא בצרכים של אותו האסיר.
מדובר בעתירות מנהליות בפני שופט שנועדו לנסות לשנות את העמדה של שב"ס. השב"ס אינו אוהב (בלשון המעטה) עתירות ולא אחת ישתמש בכלל שיטות למנוע אותן.
בפועל מדובר בעתירה מנהלית – כך שלא מדובר באירוע פשוט.
בתור עורך דין פלילי חשוב מאוד לעמוד על בקשות – למרות הקושי – לא מעט בשל העובדה שעמידה על בקשות מונעת צרות לעתיד. המאסר הוא תקופה רבת בקשות משב"ס.
זכויות אסירים – עתירות אסירים
גם לאסירים יש זכויות. מדובר באנשים שאומנם עברו על החוק, היינו הורשעו בבתי המשפט השונים, אולם, תמיד ראוי לזכור מדובר בחברים לקהילה שהם אמורים, במרבית המקרים, לחזור לקהילה.
לא רק זאת אלא הם גם חברים בקהילה גם שהם אסירים, הם אבות, ילדים ונכדים של אחרים בקהילה. מהמטרה היא להקנות לאסירים את הכבוד האנושי ולא להכביד את הענישה מעבר למה שפסק בית המשפט.
זכויות אסירים:
לאסירים יש זכויות לא מעטות, לא מעט מהן תלויות אחת באחרת.
לדוגמה באם יש הליך שיקום אזי עולה הסיכוי להיות משולב בסבב חופשות, מכאן עולה הסיכוי לשחרור ברישיון (שליש).
האם לאסיר יש אינטרס לשיקום?
לא תמיד הדבר פשוט וברור, פעמים רבות, יצא לי להכיר אסירים שבזכות הכלא שיקמו את עצמם יחסית לנקותד המוצא הקשה בה נכנסו לכלא.
לדוגמה אסיר שבחר לפעול על מנת להתאים את עצמו לכללי השב"ס, בשיקום ותעסוקה והפך למנהל בפועל של מפעלי שב"ס – תוך ביצוע הליך של גמילה מסמים קשים במקביל.
לכאורה לשב"X אינטרס שהאסירים ישתקמו.
באופן מפתיע, לא אחת, שב"ס עצמו מפר את הכללים שלו עצמו בייחס לאסירים. מקשה איפה שלא ראוי להקשות, לא פעם אותן זכויות נרמסות על ידי שב"ס בשל שלל סיבות ונסיבות.
הבניית הליך שיקומי:
פעמים אחרות האסיר רוצה לבנות הליך שיקומי, להיכנס לסבב חופשות, או לצאת לאירוע משפחתי, כל אלו נתקלים, לא אחת בחומה אטומה.
חומה הן בקבלת זכות והן בקבלת טובות הנאה המוגדרות לפי פרמטרים אלה או אחרים.
בנסיבת אלא החוק קבע כלים לצורך מניעת התעמרות באסיר ויצירה של מיצוי הזכויות של האסיר בכך שהוא מאפשר לאסיר לעתור כנגד שב"ס.
דוגמא לעתירת אסיר בייצוג משרדי
האסיר שולב בעבודה במטבח אולם לא הוקצו לו נעלי עבודה ולכן לא יכול היה להתחיל את העבודה במטבח. כך יצא שבפעול לא היה משולב בשיקום.
לאור העתירה קיבל נעליים – והחל את העבודה במטבח.
סיווג כסג"ב
אסירים מסווגים על ישי שלטונות שב"ס סיווג כסג"ב – היינו אסיר מועד לבריחה הוא אירוע קשה ביותר, בעתירה של המשרד הסיווג הנ"ל הוסר ובהמשך הוא קיבל שליש אפילו בחו"ל.
עתירות אסירים:
היכולת לפנות לבית המשפט היא ביחס לאין סוף דברים החל משהות בהפרדות, מפגשים פתוחים מול סגורים מול המשפחה, סיווגים, חופשות, הליכי שיקום, הכנסת ציוד זה או אחר ועוד ועוד.
אסיר שפועלים בשמו יש תחושה שמקפידים הקפדת ייתר על זכויותיו.